Bookwidgets

Introductie: wat zijn bookwidgets?

Bookwidgets zijn een krachtige en heel intuïtieve online tool die je op verschillende manieren kan inzetten. Hieronder lijsten we een aantal opties op, en daarna volgen er instructievideo’s die je op weg helpen.

  1. Korte testjes: even snel een klein stukje kennis of wat tekstbegrip toetsen? Met een bookwidget is het meteen gebeurd. Door het gebruik van de zelfverbeterende multiple-choice of verbindoefeningen kunnen leerlingen deze korte widgets zelfs op hun smartphone oplossen. Zet als leerkracht de ‘examenmodus’ aan en stel een tijdslimiet in, en op 5 minuutjes ben je klaar.
  2. Examens en grote herhalingstesten: door de verschillende vraagtypes voor open vragen kan je ook meer complexe antwoorden van leerlingen vragen dan pure reproductie. Je kan automatisch laten scannen op kernwoorden, maar je kan ook alles zelf verbeteren en quoteren. Binnen de tool kan je ofwel vraag per vraag verbeteren, ofwel toets per toets. Geen gedoe meer met stapels papier! Opgelet: wanneer je bookwidgets gebruikt voor een high stakes evaluatie moet je zeker je instellingen goed hebben: de examenmodus aanzetten, een timer instellen, ervoor zorgen dat leerlingen niet achteraf opnieuw kunnen beginnen, en de safe exam browser opzetten.
  3. Leerpaden: alle tools die werken voor evaluaties kan je ook gebruiken om leerpaden aan te maken. Door de opties om audio, video, afbeeldingen en tekst toe te voegen tussen de verschillende vragen kan je leerlingen bepaalde stukken leerstof zelfstandig laten verwerken. Met de verschillende vraagtypes kan je hun vorderingen monitoren en indien nodig gericht bijsturen.
  4. Remediëring: je kan ook bepaalde leerpaden aanmaken die niet voor iedereen verplicht zijn, maar zuiver als remediëring bedoeld zijn. Zo kan je een minder resultaat voor bepaalde leerstofonderdelen koppelen aan een verplicht remediëringstraject in bookwidgets.

Dankzij de integratie met verschillende softwaresystemen (zoals Smartschool en Google Classroom) kan je als leerkracht alle vorderingen in de gaten houden, en resultaten met enkele clicks overzetten naar je puntenboek.

In onderstaande video’s tonen we hoe…

Bookwidgets maken en delen

Hieronder zie je hoe je een bookwidgetoefening aanmaakt in Smartschool:

Het is natuurlijk altijd handig als je een bestaande bookwidget van een collega kan (en mag!) gebruiken. Die widget kopiëren naar je eigen vak is de eerste keer even een werkje, maar je plukt er snel de vruchten van.

Zoals in de introductie vermeld kan je bookwidgets eenvoudig laten invullen via de smartphone. Bekijk hieronder hoe dat eruit ziet.

Een verbetersleutel aan- en toepassen

Vaak zal je een bookwidget achteraf nog wat aanpassen. Zo hou je bij het opstellen van de verbetersleutel van open vragen niet altijd rekening met alle mogelijke formuleringen. In onderstaande video zie je hoe je een aangepaste verbetering achteraf kan toepassen op widgets die al door leerlingen ingezonden werden. Op die manier hoef je niet elke inzending apart aan te passen.

Werken met leerpaden

Het maken van leerpaden was tijdens het nood-afstandsonderwijs van de coronapandemie een geweldige tool. Ook nadien kan je leerpaden blijven gebruiken, bijvoorbeeld als remediëring. Ontdek in onderstaande video hoe je dat kan doen.

Na het bekijken van deze video’s ben je bekend met de basisvoorbereidingen om je leerlingen digitaal uit te dagen, met veel feedbackmogelijkheden. Vergeet ook niet om deze pagina te delen via de knopjes onderaan, en je te abonneren op het youtubekanaal.