Fantasy

Hou jij van verhalen waarin dappere helden het moeten opnemen tegen grote monsters? Droom wel eens van het ontdekken van nieuwe werelden, vol rare wezens? Zou jij willen kunnen toveren en vuurballen uit je handen schieten? Dan is de kans groot dat jij een fan bent van fantasy. Op deze pagina ontdek je alles wat je moet weten, zoals:

  1. Wat is fantasy?
  2. Het ontstaan van fantasy
  3. Fantasy-werelden
  4. Fantasy-wezens

1. Wat is fantasy?

Fantasy is een genre van verhalen over gebeurtenissen die in het echte leven niet kunnen. Dat klinkt heel vaag, maar er zijn dan ook grote verschillen tussen fantasy-verhalen. Vaak voorkomende elementen in de fantasy zijn:

  • Magie: tovenaars of magiërs
  • Vreemde wezens: draken, vliegende elfen, 
  • Verzonnen uitvindingen, vaak ook gebaseerd op magier: luchtschepen, magische portalen, etc.

Niet alle fantasy is hetzelfde: er zijn heel wat subgenres, elk met eigen kenmerken (daarover meer hieronder).

2. Het ontstaan van fantasy

Wie op zoek gaat naar de oorsprong van dit genre komt eerder vroeg dan laat de naam ‘J.R.R. Tolkien’ tegen. Tolkien (datum geboorte – overlijden) was professor taalkunde en heeft in zijn eentje de basis gelegd voor het hele genre. Zijn invloed kan dus zeker niet overschat worden.

Bekijk de video en probeer om achteraf deze vragen te beantwoorden:
– Wat was Tolkiens motivatie om zijn verhalen te beginnen schrijven?
– Welke kritiek kreeg Tolkien op zijn verhalen?
– Welke twee subgenres binnen de fantasy worden hier vermeld?

Biografie en werk van auteur J.R.R. Tolkien, vader van het fantasy-genre

3. Fantasy-werelden

Bekijk deze video over het rijk Daemor. Welke elementen van het genre vind je hierin terug?

Hoewel sommige fantasy zich afspeelt binnen onze wereld of er minstens een link mee heeft (denk aan Harry Potter), worden er binnen de meeste verhalen verzonnen werelden geschapen. Daardoor staan de gebeurtenissen volledig buiten onze eigen leefwereld en kan de schrijver doen wat hij wil: zwevende eilanden, ondergrondse steden, levende bossen, alles kan!

Ga je graag zelf eens aan de slag om jouw verzonnen wereld in kaart te brengen? Bekijk de video en leef je volledig uit!

4. Fantasy-wezens

Fantasy heeft als belangrijkste kenmerk dat je als auteur allemaal nieuwe wezens kan verzinnen. Toch komen binnen het genre verschillende rassen steeds terug: de sluwe elfen, koppige dwergen, wispelturige mensen en kwaadaardige orks zijn klassiekers, maar ook vaste waarden uit griezelverhalen zoals vampiers en weerwolven maken hun opwachting.

Hieronder vind je een introvideo voor het spel ‘Weerwolven van Ergonbaum’. Het is gebaseerd op het klassieke spel ‘Weerwolven’ maar met een paar fantasy-uitbreidingen. Ben je geïnteresseerd om dit in de klas te gebruiken? Neem dan zeker contact op.

intro voor een aangepaste fantasy-versie van het spel ‘Weerwolven’

5. Fantasy als spelgenre

Naast de vele boeken en films binnen het genre leent fantasy zich heel goed tot het uitdenken van gezelschapsspelen. Eén voorbeeld is het kaartspel ‘Magic the Gathering’, waarin de elke speler een magiër is die via spelkaarten wezens oproept en hen tegen de wezens van een andere magiër laat vechten.

In deze video worden de spelregels kort uitgelegd. Je kan een gratis test-pakketje kaarten aanvragen in een shop of via deze website.