Communicatie & taalfouten

Op deze pagina vind je video’s over taalverzorging en communicatie:

De zakelijke mail

Bekijk de video over hoe je een zakelijke mail opstelt. Ook leer je hoe je in smartschool een digitale handtekening opstelt, die je heel wat werk kan besparen wanneer je veel berichten stuurt.

Nog even de tips op een rijtje:

  • Verzend je mail vanuit een passend e-mailadres. Stuur je een mail naar een leerkracht? Gebruik dan je schoolmail. Stuur je een persoonlijke mail? Gebruik dan je eigen e-mail.
  • Gebruik de onderwerpsregel om al kort duidelijk te maken waar je mail over gaat.
  • Spreek de geadresseerde correct aan. Gebruik ‘geachte’ of ‘beste mevrouw/meneer’ als je die persoon niet persoonlijk kent. Schrijf hierachter géén komma.
  • Structureer de inhoud van je mail en vermijd taalfouten en andere slordigheden!
  • Sluit je mail passend af: ‘hoogachtend’ (formeel) of ‘met vriendelijke groeten’ (informeel) zijn steeds goede opties.

Hoe wordt de krant gemaakt?

Wie leest er nu nog een krant? Heel wat mensen, als je de online versies van de kranten meetelt. Maar waar halen zij hun nieuws vandaan, hoe weten ze of dat allemaal klopt, en wie beslist er wat er in de krant of op de website komt? Bekijk onderstaande video om hier alles over te weten te komen.

Redacteur, correspondent, fact-checker, reporter, fotograaf, vormgever, … Er komt heel wat kijken bij het maken van een krant! Welke job zou jij het liefste doen? Waarom?

Taalfouten vermijden

Taalfouten zijn niet uit te roeien: zelfs de meest oplettende taalpurist zal er af en toe eentje maken. Toch laten ze steeds een slechte indruk na: wie zijn taal niet verzorgt, wordt door anderen snel gezien als lui of dom (kies zelf maar wat je het ergst vindt).

In deze video hebben we enkele fouten opgesomd die heel vaak gemaakt worden: op Twitter/X en Whatsapp, maar ook op nieuwssites en in televisiejournaals. Maak je ze zelf ook?

Natuurlijk maakt iedereen al wel eens een fout. Zelfs de journalisten die de krant schrijven. In deze playlist vind je verschillende echte fouten zoals die op de website van de Vlaamse openbare omroep verschenen zijn.