Je eigen video monteren met iMovie

Op deze pagina gaan we aan de slag met iMovie op iOS (dus op je iPad of iPhone). Je hoeft op voorhand nog niets te kunnen, alles wordt gaandeweg duidelijk.

Deze onderwerp worden behandeld:
1. Trailers maken
2. Filmpjes bewerken en monteren (in ontwikkeling)
3. Een wandelvideo
4. Werken met green screen

1. Trailers maken

Een heel goede manier om als beginner aan de slag te gaan met het maken van filmpjes is het maken van een korte trailer. In iMovie heb je een speciale functie die je toelaat te experimenteren door korte stukjes te filmen en die toe te voegen aan enkel vooraf geprogrammeerde concepten. Elk concept heeft een eigen stijl, genre en muziek.

Wanneer je een bepaalde stijl gekozen hebt, krijg je een voorbeeld storyboard te zien. De app geeft je zelfs enkele suggesties: wat voor shots passen het beste op welke plaats? Je moet deze suggesties uiteraard niet volgen, maar ze kunnen je wel op ideeën brengen.

Bekijk de video (in het Engels) en ga zelf met enkele personen aan de slag om een eigen trailer te maken.

de video voor de trailerfunctie in iMovie
een voorbeeld van een storyboard

2. Filmpjes bewerken en monteren

Na het opwarmertje met de trailers is het nu tijd voor het echte werk: zelf aan de slag gaan en een eigen filmpje monteren, zonder een kant-en-klaar model om op verder te bouwen.

In onderstaande video (in ontwikkeling) ontleden we de verschillende mogelijkheden die je hebt binnen iMovie.

3. Wandelvideo

Wanneer je naar een film kijkt, zal je merken dat er vanuit verschillende hoeken gefilmd wordt. Gebruik van verschillende perspectieven zorgt voor een meer dynamische manier van filmen.

Een oefening: bekijk de video (in het Engels). Je ziet een figuurtje voorbijlopen, een scène vanuit één vast perspectief. Daarna wordt dezelfde scène opnieuw in beeld gebracht, deze keer vanuit verschillende perspectieven. Welke effect heeft dit?

How to make scenes visually interesting using multiple camera angles.

Ga nu zelf aan de slag: maak per twee een video waarin één van jullie 10 meter wandelt. Gebruik minstens 5 verschillende perspectieven. Kies daarna ook een passend muziekje.

4. Werken met Green Screen

Wanneer je naar films of series kijkt, zie je vaak dingen gebeuren die niet echt kunnen: vliegen mensen, draken, andere werelden, … Die dingen worden meestal gefilmd met een zogenoemde ‘Green Screen’ of Chroma Key. Ook dit kan je gebruiken in iMovie. Bekijk de video om te leren hoe dit werkt.

How to use green screen footage in iMovie on iOS.

Nu ken je de basis van het werken met iMovie. Veel plezier!