Computersystemen

Wie zich in de 21ste eeuw niet uit de slag kan trekken, heeft in deze digitale tijd een enorme achterstand. Daar willen we op deze pagina iets aan doen. Hier vind je meer uitleg over:

  1. Netwerken tussen computers
  2. Het aanmaken van een mappenstructuur op Smartschool

1 – Netwerken

Hoewel het voor iedereen compleet vanzelfsprekend is dat we met onze laptop, tablet of zelfs tv een connectie kunnen maken met andere computers via het internet, is dat een redelijk complex gedoe. Die connecties verlopen over verschillende soorten kabels en toestellen en vormen verschillende soorten netwerken. Ontdek in onderstaande video hoe computernetwerken opgebouwd worden.

Van zodra we dus verschillende computers met elkaar verbinden, hebben we een netwerk. Je hebt lokale netwerken (een LAN) en grotere netwerken (WAN). Om twee computers fysiek met elkaar te verbinden gebruik je een ethernetkabel / UTP-kabel. Als je meerdere computers wil verbinden, sluit je elke kabel aan op een switch. Om al het dataverkeer binnen een netwerk te regelen, is er de router. Wil je vanuit je netwerk ook toegang hebben tot het internet, heb je nog een modem nodig.

2 – Mappenstructuur

Orde is belangrijk: spullen die je niet netjes opbergt, verlies je uiteindelijk. Hetzelfde geldt voor de bestanden op je computer. Die berg je op in een logisch geordende mappenstructuur: je hebt een mapje voor je games, eentje voor je taken, nog een mapje met familiefoto’s, enzovoort.

Maar wist je dat je ook in Smartschool al de bestanden die je nodig hebt voor school netjes kunt ordenen in mapjes per vak, en dat je zelfs favorieten kan aanmaken? En wat nog handiger is: je hebt dus overal waar je online kunt toegang tot jouw bestanden! Gewoon even aanmelden, en klaar!

Bekijk in onderstaande video hoe je dat aanpakt.

Vanaf nu heb je dus geen enkele reden meer om een taak niet meer terug te vinden. Ga dus nu meteen aan de slag en schep orde in de chaos! Een geordende smartschoolomgeving zorgt mee voor een opgeruimde geest!