Nuttige apps en toepassingen

Op deze pagina vind je als leerkracht handleidingen voor en reviews van allerlei apps die je in de les kan gebruiken. Heb je verzoekjes? Gebruik de social media-buttons onderaan om contact op te nemen.

Alle video’s over het gebruik van Bookwidgets staan op een aparte pagina.

Hieronder vind je nog volgende video’s:

Tekstherkenning gebruiken op je iPad

Elke leerkracht kent het fenomeen: thuis of op school heb je ergens een kast vol met materiaal “dat je ooit nog wel eens wil gebruiken”. Het zou zonde zijn om dat allemaal weg te gooien, maar helaas neemt het veel plaats in. Hoe maak je dat in godsnaam digitaal én bewerkbaar?

De eerste stap is om de teksten die je wil bewaren in te scannen of er een foto van te nemen. Op die manier hou je alleen bij wat je echt wil hebben. Het papier kan daarna in de container.

Vervolgens ga je aan de slag in OneNote. Het filmpje hieronder vertelt je stap voor stap hoe je dat doet op een iPad, maar het kan natuurlijk ook op een ‘gewone’ computer. Het filmpje is in het Engels, maar de beelden spreken voor zich.

Hoe gebruik je OneNote om tekst te herkennen?

Zombies Run!

Leerlingen aan het sporten krijgen door middel van digital storytelling, én tegelijkertijd ook hun Engels nog bijspijkeren? Deze app heeft duidelijk grote ambities. Maar worden ze waargemaakt? Ik ging zelf met de app aan de slag – eerste met de gratis versie en daarna ook met de betalende – en maakte deze video over mijn ervaringen.

App review van Zombies Run, een app die je kan gebruiken voor Engels en lichamelijke opvoeding.

Automatisch transcriberen in Word

Je hebt een geweldig audiofragment gevonden om te gebruiken in je les. Fantastisch! Het enige probleem is dat je best ook een transcriptie hebt om achteraf aan je leerlingen uit te delen. Wat nu gedaan? Het hele fragment handmatig uittypen? Dat klinkt al heel wat minder fantastisch: daar gaat je avond (opnieuw)!

Gelukkig snelt Word je te hulp: als je het fragment kunt uploaden, maakt Word er een transcriptie van. Je leest het best nog even na, maar het grootste werk is al voor jou gedaan. Ontdek in deze video hoe dat moet.